SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ
Přes týden vařím spíše rychlovky, ale víkend je ten pravý čas na to, udělat nějakou dobrou omáčku. Segedín už jsme dlouho neměli, proto byla volba jasná.
Budete potřebovat:
- 750 g vepřové plece
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 bobkové listy
- 2 lžíce sladké maďarské papriky
- 1 lžíce mletého kmínu
- 600 g kysaného zelí
- 1 litr hovězího vývaru
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce sádla
- sůl a pepř
- cukr nebo ocet k dochucení
- houskové knedlíky k podávání
Cibule nakrájíme na drobno a vhodíme do hrnce na rozpálené sádlo. Cibuli smažíme do zlatova. Přidáme 2 stroužky prolisovaného česneku, zasypeme 1 lžící mletého kmínu a pořádně promícháme. Maso nakrájíme na kostky o velikosti cca 3x3 cm, přidáme do hrnce a necháme pořádně zatáhnout. Když je maso opečené, přisypeme papriku, promícháme a necháme zhruba minutu společně opéct. Poté zasypeme hladkou moukou, zalijeme vývarem tak, aby bylo maso do 3/4 potopené a přidáme bobkové listy. Necháme zhruba 30 minut dusit. Poté přidáme zcezené kysané zelí a vaříme dalších 15 minut. Průběžně doléváme vývarem. Když je maso i zelí měkké, dochutíme solí a pepřem. Kdo má rád kyselejší segedín, může přidat trochu octa, my máme rádi sladší, proto přidávám 2 lžičky cukru.
Segedín podáváme s houskovým knedlíkem.
Dobrou chuť.
0 komentářů