Stránky

19.2.17

SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ

Přes týden vařím spíše rychlovky, ale víkend je ten pravý čas na to, udělat nějakou dobrou omáčku. Segedín už jsme dlouho neměli, proto byla volba jasná.

Budete potřebovat:

  • 750 g vepřové plece
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 bobkové listy
  • 2 lžíce sladké maďarské papriky
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 600 g kysaného zelí
  • 1 litr hovězího vývaru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce sádla
  • sůl a pepř
  • cukr nebo ocet k dochucení
  • houskové knedlíky k podávání
Cibule nakrájíme na drobno a vhodíme do hrnce na rozpálené sádlo. Cibuli smažíme do zlatova. Přidáme 2 stroužky prolisovaného česneku, zasypeme 1 lžící mletého kmínu a pořádně promícháme. Maso nakrájíme na kostky o velikosti cca 3x3 cm, přidáme do hrnce a necháme pořádně zatáhnout. Když je maso opečené, přisypeme papriku, promícháme a necháme zhruba minutu společně opéct. Poté zasypeme hladkou moukou, zalijeme vývarem tak, aby bylo maso do 3/4 potopené a přidáme bobkové listy. Necháme zhruba 30 minut dusit. Poté přidáme zcezené kysané zelí a vaříme dalších 15 minut. Průběžně doléváme vývarem. Když je maso i zelí měkké, dochutíme solí a pepřem. Kdo má rád kyselejší segedín, může přidat trochu octa, my máme rádi sladší, proto přidávám 2 lžičky cukru.
Segedín podáváme s houskovým knedlíkem.

Dobrou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat