SILNÝ HOVĚZÍ VÝVAR

by - 17:56

Dnes je u nás opravdu ošklivě. Prší, fouká vítr a celkově je venku hrozná zima...Pomalu už by se mělo blížit jaro, ale dnes to teda vypadá na začínající podzim...Proto jsem se rozhodla, že by to chtělo nějakou dobrou polévku...A silný hovězí vývar patří u nás mezi nejoblíbenější.


Budete potřebovat:
  • 1 kg hovězího masa (používám hovězí žebro s kostí, hovězí přední nebo oháňku)
  • 2 kousky morkových kostí
  • 1 cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 2 velké mrkve
  • 2 petržele
  • 1 malý celer
  • 10 kuliček pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 4 bobkové listy
  • sůl
  • petrželku
Maso opláchnu pod studenou vodou a dám do velkého kastrolu. Používám cca 4 litrový. Maso zaliju studenou vodou, aby byl hrnec plný, přidám celou cibuli i se slupkou, česnek, do čajového sítka dám bobkový list, nové koření a pepř. Přivedu k varu, sesbírám pěnu a ploténku ztlumím na minimum jen tak, aby vývar semtam probublával. Takto táhnu zhruba 2,5 - 3 hodiny. Poté přidám očištěnou zeleninu a táhnu další 2 hodiny na mírném ohni.
Po 5 hodinách vývar přecedím přes sítko vystlané kuchyňskou utěrkou do jiného kastrolu (tento fígl s papírovou utěrkou pomáhá k tomu, aby nebyl vývar mastný). Maso oberu, zeleninu nakrájím na kostičky a vrátím do vývaru.  
Hovězí vývar podávám s vařenými nudlemi a ozdobím čerstvou petrželkou.

Dobrou chuť! 


Možná hledáte

0 komentářů