Budete potřebovat:
- 1 kg hovězího masa (používám hovězí žebro s kostí, hovězí přední nebo oháňku)
- 2 kousky morkových kostí
- 1 cibuli
- 1 stroužek česneku
- 2 velké mrkve
- 2 petržele
- 1 malý celer
- 10 kuliček pepře
- 6 kuliček nového koření
- 4 bobkové listy
- sůl
- petrželku
Maso opláchnu pod studenou vodou a dám do velkého kastrolu. Používám cca 4 litrový. Maso zaliju studenou vodou, aby byl hrnec plný, přidám celou cibuli i se slupkou, česnek, do čajového sítka dám bobkový list, nové koření a pepř. Přivedu k varu, sesbírám pěnu a ploténku ztlumím na minimum jen tak, aby vývar semtam probublával. Takto táhnu zhruba 2,5 - 3 hodiny. Poté přidám očištěnou zeleninu a táhnu další 2 hodiny na mírném ohni.
Po 5 hodinách vývar přecedím přes sítko vystlané kuchyňskou utěrkou do jiného kastrolu (tento fígl s papírovou utěrkou pomáhá k tomu, aby nebyl vývar mastný). Maso oberu, zeleninu nakrájím na kostičky a vrátím do vývaru.
Hovězí vývar podávám s vařenými nudlemi a ozdobím čerstvou petrželkou.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat