HOLANDSKÝ ŘÍZEK
"Holanďák" je typickým jídlem českých školních jídelen a hospod. Vím, že spousta mých spolužáků měla vždy se školními jídelnami problém, já ale ne. Většina jídel mi chutnala a na holandský řízek jsem se vyloženě těšila.... A proč se mu říká holandský?? Základem tohoto receptu je tučný sýr Gouda, která se vyrábí v Holandsku...tak asi proto....
Budete potřebovat:
– 0,5 kg vepřového mletého masa (nejlépe bůčku)
– 120 g goudy
– 1 vajíčko
– sůl, pepř
– hladká mouka, vejce a strouhanka na obalení
Goudu nastrouháme na jemno a smícháme s mletým masem a vajíčkem. Přidáme sůl a pepř. Směs dobře propracujeme a dáme minimálně na hodinu odležet do ledničky. Z hmoty tvoříme kuličky, které zploštíme na placičky. Obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance. Smažíme ve větší vrstvě oleje dozlatova.
Podáváme s šťouchanými brambory a okurkovým salátem.
Dobrou chuť!
0 komentářů