NÁDIVKOVÉ MUFFINY
Velikonoční nádivku neboli hlavičku peču každý rok. První rok jsem ji pekla v pekáčku, ale jelikož mě nejvíc chutnají opečené okraje a chtěla jsem jich mít co nejvíc, rozhodla jsem se, že ji budu péct ve formě na muffiny....a od té doby už nepeču jinak...
Budete potřebovat:
- 6 rohlíků
- 250 ml mléka
- 6 vajec - žloutky a bílky zvlášť
- 300 g vařeného uzeného masa
- hrst nadrobno nakrájené pažitky
- 2 hrsti kopřiv či špenátových listů
- půl lžičky kypřícího přášku do pečiva
- sůl, pepř
- sádlo na vymazání formiček
Rohlíky (nejlépe den staré) nakrájím na kostičky, dám do velké mísy a zaliju mlékem. Nechám nasáknout. Mezitím si rozdělím vajíčka na žloutky a bílky, nakrájím uzené maso na kostičky a pažitku a kopřivy či špenát nadrobno. Rozšlehám žloutky se solí, pepřem a práškem do pečiva.
Nasáklé rohlíky lehce vymačkám a promíchám s uzeným masem, žloutky, pažitkou a kopřivami či špenátem. Z bílků vyšlehám tuhý sníh a nakonec jen lehce promíchám s připravenou směsí.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na muffiny vymažeme sádlem. Pokud si chcete ulehčit práci a použít papírové košíčky na muffiny, rozhodně vám to nedoporučuji. (Jednou jsem to takto udělala a košíčky se nalepili na nádivku tak, že vůbec nešly odtrhnout..) Lžíci klademe nádivku do vymazaných formiček. Dáme do trouby a pečeme do zlatova.
(Doporučuji z formy vyndat až po schladnutí, jde to mnohem lépe.)
Dobrou chuť!
0 komentářů