VELIKONOČNÍ MÁSLOVÉ SUŠENKY
V letošním dubnovém čísle časopisu Apetit mě zaujal recept na máslové sušenky. Proto jsem se rozhodla je vyzkoušet. Akorát jsem si recept trošku poupravila a dělala z poloviční dávky.
Budete potřebovat (toto už je poloviční dávka):
- 100 g změklého másla
- 200 g hladké mouky
- 1 vejce
- 90 g moučkového vanilkového cukru (v původním receptu byl cukr krupicový) + na posypání
- meruňková marmeláda
Změklé máslo vyšleháme s cukrem. Pozor, šlehejme jen lehce, nesmí se přešlehat. Přidáme vejce, prosátou mouku a rukama vypracujeme těsto. Necháme odležet minimálně hodinu v lednici, ale klidně i přes noc.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na tloušťku zhruba 4 mm. Vykrájíme vykrajovátkem ve tvaru vajíčka, do poloviny z nich ještě vykrojíme kolečko (bude pak připomínat "žloutek").
Pečeme zhruba 8-10 minut. Musíme ale hlídat, pokud přepečeme, sušenku budou suché a budou se lámat.
Sušenky bez otvoru pomažeme meruňkovou marmeládou a horní (ty s otvorem) posypeme moučkovým cukrem a společně slepíme.
Dobrou chuť!
0 komentářů