CIBULAČKA S OPEČENOU BAGETKOU

by - 17:52

Polévky moc ráda nemám, tak je ani často nevařím. Kdysi dávno jsem ale v jedné plzeňské restauraci ochutnala cibulačku a úplně si ji zamilovala....Několikrát jsem ji zkoušela doma až jsem se s chutí dostala velmi blízko té z restaurace....A i když se tam už několikrát změnil šéfkuchař a tak dobrou cibulačku už nedělají, já si ji dělám stále...


Budete potřebovat:
– 2 lžíce másla
– 1 lžíce oleje
– 3 velké žluté cibule
– 1 lžička cukru
– 1 lžíce hladké mouky
– 1 dcl suchého bílého vína
– 3/4 litru hovězího vývaru (můžeme použít i kuřecí, ale s hovězím mi chutná více)
– 2 bobkové listy
– 2 lžičky provensálského koření
– sůl
– 2 malé bagetky
– strouhaný sýr (nejlepší je Gruyére, ale ten jsem neměla, tak jsem použila ementál)

V kastrůlku rozehřejeme máslo společně s olejeme a přidáme cibuli nakrájenou na půlkolečka. Na středním ohni za občasného míchání smažíme cibuli skoro dohněda. Trvá to i třičtvrtě hodiny, ale důležité je, aby cibule dostatečně ztmavla a zkaramelizovala. Cibule také ztratí objem zhruba o polovinu. Cibuli posypeme lžičkou cukru, promícháme, přidáme lžíci (zarovnanou) hladké mouky, opět pořádně promícháme a zalijeme bílým vínem. Víno necháme vyvařit, poté zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a provensálské koření. Vaříme ještě zhruba 20 minut. Nakonec dosolíme dle chuti.
Podáváme s bagetkou posypanou sýrem a zapečenou v troubě.

Dobrou chuť!

Možná hledáte

0 komentářů